the new handwriters

People with a cognitive disability went looking for their own mode of expression. Their own personal signature arose out of several workshops inspired by water. With the aid of images depicting water usage in all its forms, participants were stimulated to make associative translations by making new forms and imagery.

Together they worked with different materials, colours and production techniques turning these into a collection of contemporary products, which can be made and sold in their workshops and in turn contribute to the good life.

Project for LuuXX, social label of Lunet zorg
Photography by Britt Roelse

Workshop #1 Eindhoven, Lunet zorg
Product: Style book, the new handwriter

Het echtpaar Kunst en Ko

Atelier Kunst&Ko, Eindhoven anno 2017. De zoektocht naar een nieuwe stijl is begonnen. Het thema: water. Een ontdekkingsreis over zee naar een nieuw handschrift. Driehonderd kleuren die druppelen tot een tiental verrassende en wonderlijke watertinten. Daarna de eerste schreden in het onbekende verre land; het creëren van patronen. In zo’n patroon zie je vaak het verhaal van de persoon zelf terug. Rechte strepen die net niet recht zijn of eindeloos repeterende ‘knijpjes’ in een kleitablet. Een handschrift is geboren, met kleur en patroon als trotse ouders.

Workshop #2 Eersel, Lunet zorg
Product: textile for swimwear and shower curtain

De Wisselstroom opwaarts

Iets nieuws bedenken is als zwemmen tegen de stroom in. In het textielatelier van De Wisselstroom in Hapert gingen ze aan de slag. Tegen de stroom in? Dat redt je niet in je eentje. Een beetje hulp zou wel fijn zijn om de andere kant te halen. Een beetje veel hulp zelfs. En die kregen ze. Van zo’n 1001 sprookjesachtige ‘zwemmertjes’ die lijken te vliegen. Een superhippe zwembroek met hulpmotor. Een klein kunstwerkje dat tegen de stroom in gaat.

Workshop #3 Eindhoven, Lunet zorg
Product: Wavy wall tiles

Zand in de De Spaken

Je kent ze wel, die ribbels in het zand als de zee zich heeft teruggetrokken. Wat zou het mooi zijn als je zo’n ‘stukje strand’ kon meenemen naar huis, in een lijstje doen en aan de muur hangen.

In ’t Atelier in werkplaats De Spaken in Eindhoven hebben ze een manier gevonden. Tegels met ritmische lijnen. Soms golvend en wiegend, dan weer ruw en woest in stormachtige donkere kleuren. Afhankelijk van de stemming van de maker. En zo heeft elke tegellijn een eigen karakter. Een uniek handschrift van bijzondere personen.

Workshop #4 Valkenswaard, Lunet zorg
Product: hand knitted towels

De Biezenrijtse BreiBabes

Breien iets voor oudere dames? Met z’n allen rondom de potkachel om sjaals te breien voor de missie? Niet in werkplaats De Biezenrijt in Valkenswaard, waar een stel super goede breisters de naalden hebben gekruist. Meiden met een missie: maak zeegroene handdoeken op basis van de geometrische patronen van ijsblokken. Snap jij ’t nog? Geef niks, streel de handdoek en hoor in de verte het ritmische getikketak van de Biezenrijtse BreiBabes.